Een ogenblik geduld a.u.b.

FAQ

  • Moet ik elke keer als ik de ZeelandScan website bezoek het gebied en mijn favorieten instellen?

    Voor een gebruiker die eerder de dashboards van de ZeelandScan heeft bezocht, wordt de instelling voor het laatst bekeken gebied bewaard en worden de favorieten bewaard.

  • Is deze informatie voor iedereen te bekijken?

    De informatie is openbaar toegankelijk en daardoor ook bereikbaar voor alle geïnteresseerden.

  • Uit welk jaar zijn de cijfers in de ZeelandScan?

    Dit verschilt per onderwerp. We actualiseren cijfers in de Zeelandscan regelmatig maar zijn daarbij wel afhankelijk van de bron waarvan de cijfers afkomstig zijn. Van sommige bronnen komt ieder jaar een update beschikbaar, van andere bronnen maar eens in de zoveel jaar. De Gezondheidsmonitor en de Staat van Zeeland worden bijvoorbeeld maar één keer in de vier jaar uitgevoerd.

  • Waarom krijg ik niet voor alle onderwerpen cijfers op wijk-/dorpsniveau te zien?

    Dit is niet voor alle onderwerpen mogelijk vanwege de manier waarop de cijfers zijn verzameld. Bij het presenteren van de cijfers moeten wij rekening houden met de privacy en kunnen wij vanwege kleine aantallen niet alles laten zien. Daarom zijn sommige onderwerpen alleen op gemeenteniveau te bekijken en in enkele gevallen zelfs alleen op provincieniveau.

  • Het onderwerp waar ik iets over wil weten staat er niet bij.

    We kunnen maar een beperkt aantal onderwerpen laten zien in het dashboard. In de databank van de ZeelandScan zijn echter veel meer onderwerpen te vinden. Om direct toegang te krijgen tot de databank ZeelandScan klik hier.

    Kun je het onderwerp niet vinden, neem dan contact met ons op via het emailadres contact@zeelandscan.nl of telefoonnummer 0118 – 654156

  • Ik heb een idee of verbetering voor de ZeelandScan.

    De ZeelandScan is een product in ontwikkeling. Wij staan altijd open voor verbeteringen en suggesties. Deze kun je aan ons doorgeven via het emailadres contact@zeelandscan.nl

  • Kan ik ook direct naar de databank ZeelandScan?

    Naast dat cijfers over gemeenten en wijken worden ontsloten via het dashboard, kunnen gebruikers van de site ook in de databank van de ZeelandScan zelf presentaties en vergelijkingen maken. Om direct toegang te krijgen tot de databank klik hier.

  • Kan ik ook mijn eigen dashboard samenstellen?

    Ja, dat kan. Je kunt je eigen favorieten samenstellen door in het dashboard bij een onderwerp naar keuze linksboven op het sterretje te klikken.

    Op het beginscherm www.zeelandscan.nl staat een favorieten tegel waarin de gekozen onderwerpen terug te vinden zijn. Zo kun je uit verschillende dashboards je eigen onderwerpen kiezen en bij elkaar zetten.

  • Kan ik het dashboard ook printen of exporteren?

    Met het pijltje rechtsboven kun je selecteren of je een PDF, Excelbestand of CVS-bestand van het dashboard wilt maken.

  • Hoe is het ZeelandScan dashboard opgebouwd?

    De ZeelandScan kent qua opbouw een aantal lagen. Deze zijn:

    • Een beginscherm www.zeelandscan.nl met thema’s waaruit je kan kiezen

    • Een dashboard met de onderwerpen van het gekozen thema

    • Indicatoren met meer inzicht en informatie over het gekozen onderwerp

    • De onderliggende databank met allerlei cijfers over de thema’s

     

  • Hoe kan ik het dashboard gebruiken?

    1. Je kiest een thema waar je informatie over wilt hebben.
    2. In het dashboard van je gekozen thema kies je een gemeente en het vergelijkingsgebied. Je kunt ook kiezen om een wijk-/dorpsprofiel te bekijken.  
    3. In dit dashboard vind je cijfers over verschillende onderwerpen in dat thema en kun je de gekozen gebieden met elkaar vergelijken. Het is ook mogelijk om een ander gebied te kiezen in het dashboard.
    4. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Dan klik je op dit onderwerp in het dashboard. Je krijgt dan de zogenaamde indicator te zien. Hier kun je ontwikkelingen in tijd of ruimtelijke verschillen bekijken.
    5. Via de links in de indicatoren kun je naar de databank gaan voor meer analyses, kun je links vinden naar andere websites of rapporten en kun je het onderwerp als favoriet toevoegen.
  • Waar komt de informatie vandaan?

    De gegevens die aan de basis liggen van de informatie gepresenteerd in de ZeelandScan zijn afkomstig uit diverse bronnen. Het gaat om informatie uit eigen onderzoeken (zoals de Staat van Zeeland of de Gezondheidsmonitor) en landelijke bronnen (zoals het Centraal Bureau van de Statistiek). Per onderwerp in het dashboard en de databank is terug te vinden wat de bron is waar de informatie van afkomstig is.

  • Hoe kan ik mijn omgeving vergelijken met een andere omgeving?

    In het dashboard van jouw gekozen thema staat bovenaan de mogelijkheid om een gemeente naar keuze te kiezen. Daarnaast kun je met de knop ‘vergelijken met’ ook aangeven met welk gebied je deze gemeente wilt vergelijken.

    Wil je deze cijfers op wijk-/dorpsniveau zien, klik dan op de tegel ‘Ga naar wijk-/dorpsprofiel’ in het dashboard.