Een ogenblik geduld a.u.b.

Thema's

Wat speelt er in uw gemeente/dorp/wijk?

Nieuws

 • Swipen en streamen: zo gaan Zeeuwse ouders daarmee om

  / Theresa Besuijen

  Van vrijdag 26 maart tot en met vrijdag 2 april zijn het de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze dagen wordt er landelijk aandacht gevraagd voor de mediaopvoeding van jonge kinderen tot 6 jaar. Die kleintjes weten hun weg in de digitale wereld maar al te goed te vinden. Dat kan schattig zijn, goed voor de ontwikkeling of komt ouders soms simpelweg goed uit. Maar er zijn ook nadelen aan dat swipen en streamen schuilgaan. Hoe gaan Zeeuwse ouders om met schermtijd en hoe voeden zij hun jonge kind mediawijs op?

 • Twintig jaar monitoring van de Zeeuwse jeugd

  / Theresa Besuijen

  Sinds 2001 brengt de Jeugdmonitor Zeeland de leefwereld van de Zeeuwse jeugd in kaart. Twintig jaar kijken naar opgroeien en opvoeden in Zeeland geeft een interessante kijk op veranderingen in de leefwereld van ouder en kind door de jaren heen. ZB| Planbureau staat stil bij dit jubileum door de belangrijkste inzichten uit de afgelopen twintig jaar te bundelen en samen te vatten in een jubileumpublicatie.

 • Opvoeden en corona

  / Theresa Besuijen

  ZB| Planbureau is het nieuwe jaar 2021 gestart met een bijdrage aan de themapublicatie Gezond in Zeeland van lectoraat Healthy Region (Hogeschool Zeeland). De publicatie bevat onderzoeksartikelen over een bewogen jaar op het gebied van mentale en fysieke gezondheid, blikt terug en kijkt vooruit. ZB| Planbureau voerde in het najaar van 2020 het cyclische vragenlijstonderzoek van Jeugdmonitor Zeeland uit onder Ouders van Jonge Kinderen. De uitbraak van de globale pandemie in het voorjaar gaf aanleiding tot het stellen van een aantal vragen over corona in relatie tot opvoeding. Een analyse op dit thema leidde tot interessante uitkomsten.

Over ons

Wie zijn wij en wat doen we?