Een ogenblik geduld a.u.b.

Swipen en streamen: zo gaan Zeeuwse ouders daarmee om

door Theresa Besuijen

Van vrijdag 26 maart tot en met vrijdag 2 april zijn het de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze dagen wordt er landelijk aandacht gevraagd voor de mediaopvoeding van jonge kinderen tot 6 jaar. Die kleintjes weten hun weg in de digitale wereld maar al te goed te vinden. Dat kan schattig zijn, goed voor de ontwikkeling of komt ouders soms simpelweg goed uit. Maar er zijn ook nadelen aan dat swipen en streamen schuilgaan. Hoe gaan Zeeuwse ouders om met schermtijd en hoe voeden zij hun jonge kind mediawijs op?

In Jeugdmonitor Zeeland ondervroeg ZB| Planbureau in het najaar van 2020 in totaal 1.125 Zeeuwse ouders of verzorgers met een kind van drie of vier jaar over het opgroeien en de opvoeding van hun kinderen. Ouders deelden met ons hoe vaak hun jonge kind zich bezig houdt met schermen en ook reageerden zij op stellingen over mediaopvoeding. De stellingen uit het onderzoek van Jeugdmonitor Zeeland sluiten aan op die van de landelijke monitor ‘Iene Miene Media’, een landelijk onderzoek onder ouders of verzorgers met een of meer kind(eren) van 0 t/m 6 jaar. Wij vergelijken de resultaten over houding van Zeeuwse ouders van jonge kinderen met de landelijke cijfers.

Zeeuwse ouders zetten media in mindere mate in voor de opvoeding. Bijna de helft van de ouders in Zeeland geeft kinderen een tablet, smartphone of televisie als hij of zij even geen tijd heeft. Landelijk zien we dat driekwart van de ouders dat doet.

Peter Nikken (Lector Jeugd & Media Hogeschool Windesheim en hoogleraar Mediaopvoeding Erasmus Universiteit Rotterdam) reageert: “Doorgaans rekenen ouders van 3 en 4-jarigen het meest op schermen als ondersteuning. Dus opmerkelijk dat dat in Zeeland lager is. Mogelijk zijn in de landelijke cijfers meer grootstedelijke ouders betrokken, die anders omgaan met beeldschermen in de opvoeding dan ouders in het (landelijkere) Zeeland?”

Lees hier meer over Zeeuwse ouders en mediaopvoeding.