Een ogenblik geduld a.u.b.

Zeeuwse ouders met jonge kinderen in beeld

door Theresa Besuijen

ZB| Planbureau start begin oktober het terugkerend Jeugdmonitor Zeeland onderzoek onder ouders van jonge kinderen. Het onderzoek wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. Het geeft een beeld over de ontwikkelingen en uitdagingen waar Zeeuwse ouders mee te maken krijgen.

Deze keer ontvangen alle ouders met een kind dat geboren is in 2016 een vragenlijst per post. Onder de deelnemende gezinnen worden tegoedbonnen verloot. De vragen draaien om de opvoeding van het kind. Daar komen een hoop geluksmomenten, maar ook uitdagingen bij kijken. Andere thema’s zijn: de buurt, opvang, school, levensgebeurtenissen, vrijetijdsbesteding en mediagebruik. De resultaten worden gebruikt voor het jeugdbeleid van Zeeuwse gemeenten en door diverse organisaties die werkzaam zijn op het gebied van jeugd.

Vorige onderzoeken
Eerdere onderzoeken onder ouders van jonge kinderen vonden plaats in 2001, 2005 en 2009, 2013 en 2017. Hierdoor kan de situatie van Zeeuwse gezinnen met jonge kinderen vergeleken worden met die van voorgaande jaren. Daarnaast legt Jeugdmonitor Zeeland de Zeeuwse uitkomsten naast landelijke gegevens. De resultaten zijn begin 2021 bekend en worden gepubliceerd in de databank en op de website van ZB| Planbureau.

Jeugdmonitor Zeeland
Het onderzoek onder ouders van jonge kinderen is één van de vier onderzoeken die binnen de Jeugdmonitor Zeeland worden uitgevoerd. Verder zijn komende jaren jongeren in het voortgezet onderwijs, kinderen in het basisonderwijs en jongvolwassenen aan de beurt om een vragenlijst in te vullen. De Jeugdmonitor Zeeland is een samenwerkingsverband van Provincie Zeeland, de dertien Zeeuwse gemeenten, onderwijsinstellingen, GGD Zeeland en instellingen die op het gebied van jeugd werkzaam zijn. De Jeugdmonitor Zeeland brengt de leefwereld van de Zeeuwse jeugd in kaart door gegevens te verzamelen over kinderen en jongeren van 0 tot en met 23 jaar. ZB| Planbureau is hoofdverantwoordelijke voor de uitvoering van Jeugdmonitor Zeeland.